De vijf beste tips voor aanstaande vaders

Gepubliceerd op 26 september 2023 om 14:03

Het vaderschap is een van de meest bijzondere ervaringen die een man kan meemaken. Het is een tijd van grote veranderingen en uitdagingen, maar het is ook een tijd van enorme groei en vreugde.

Als je een aanstaande vader bent, dan ben je waarschijnlijk vol verwachtingen en zorgen. Je wilt het beste voor je kind en je wilt er zeker van zijn dat je een goede vader bent. In dit artikel geven we je de vijf beste tips die je zullen helpen om je voor te bereiden op het vaderschap. 

Vijf beste tips voor aanstaande vaders

Kennis is macht: Bereid je voor op het vaderschap 

Het vaderschap is een grote verantwoordelijkheid. Het is belangrijk om je voor te bereiden op deze rol, zodat je je kind zo goed mogelijk kan opvoeden. Daarnaast kan je je inlezen over de verschillende verlofregelingen, zoals geboorteverlof.

Dit zijn de belangrijkste tips die je wil doen om je voor te bereiden op het vaderschap:

 • Bedenk wat je wilt met alle soorten verlof. Wil je aanvullend geboorteverlof? Wil je gebruik maken van ouderschapsverlof? Als je eruit bent wat je wilt, bespreek dit zo snel mogelijk met je werkgever.
 • Het klinkt ongelooflijk suf, maar volg samen met je partner een zwangerschapscursus. Je partner zal zich enorm gesteund voelen doordat je samen hier naar toe gaat. Daarnaast ben je tenminste een klein beetje voorbereid op wat er over enkele maanden op je te wachten staat.
 • Lees boeken over het aanstaande vaderschap. Humoristische boeken, serieuze boeken, het maakt niet uit. Alle beetjes helpen om je mentaal voor te bereiden.
 • Praat met andere vaders over hun ervaringen. Je zal zelf waarschijnlijk alles net weer iets anders beleven, maar het geeft je wel inzichten over hoe het vaderschap je leven beïnvloedt.

Geniet nog van je vrijheid, voordat je vader wordt

Het vaderschap is een geweldige ervaring, maar het is ook een grote verandering in je leven. Je zult minder tijd hebben voor jezelf en je vrienden. Daarom is het belangrijk om nog even te genieten van je vrijheid, voordat je vader wordt.

Hier zijn een paar tips om van je vrijheid te genieten:

 • Het klinkt heel simpel, maar doe dingen die je leuk vindt. Je kan straks nog steeds leuke dingen doen, maar je moet wel meer rekening houden met je gezin. Ga naar concerten, voetbalwedstrijden of andere activiteiten die je graag doet.
 • Ga nog een keer tot in de late uurtjes op stap. Misschien verrassen je vrienden je wel met een dadchelor en ga je daarna op stap. Geniet ervan, want stappen zit er voorlopig niet meer in.
 • Slaap uit en doe niets. Neem de tijd om te ontspannen en te genieten van je vrije tijd. Het woord uitslapen zal na de geboorte van je kind niet meer in je vocabulaire voorkomen.

Deel deze bijzondere ervaring met je partner

Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar je beleeft tijdens de zwangerschap een bijzondere tijd samen met je partner. Een tijd die je niet vaak mee zal maken in je leven. Er verandert veel en het zal niet altijd makkelijk zijn, maar probeer er samen van te genieten.

 • Ga samen naar de echo's. Geniet samen van het wonder dat jullie gecreëerd hebben. Het blijft bewonderenswaardig hoeveel zo'n klein wezentje kan groeien in zo'n korte tijd.
 • Lees samen boeken en artikelen over de bevalling en de zwangerschap. Dit helpt jullie om samen voorbereid te zijn op wat komen gaat. Je bent één team, gedraag jullie ook zo.

Houd de rust in je relatie

Dit is de makkelijkste, maar meteen ook de moeilijkste tip. De komst van een kind is een grote verandering in een relatie. Het kan leiden tot stress, vermoeidheid en conflicten. Daarom is het belangrijk om de rust in je relatie te houden.

 • Communicatie is key. Praat met elkaar over je gevoelens en behoeften. Wees geduldig, want de komst van een kind is een groter verandering voor jullie beiden.
 • Zorg voor elkaar en plan tijd voor elkaar in. Het is belangrijk dat jullie juist in deze tijd quality time met elkaar doorbrengen. Daar komen we in de volgende tip nog op terug.
 • Zeur niet. Je partner doet verreweg het meeste tijdens de zwangerschap, dus draag haar op handen. Jij bent niet moe, zij is moe. 

Creëer onvergetelijke herinneringen voordat je kind geboren wordt

Het is belangrijk om voordat je kind geboren wordt nog even te genieten van elkaars gezelschap en onvergetelijke herinneringen te creëren. Het is voorlopig de laatste kans om met zijn tweeën dingen te ondernemen.

 • Ga samen op babymoon. Dit is de laatste keer dat je zonder je kinderen op vakantie kan gaan. Bezoek een nieuwe plek samen of ga terug naar een plek waar jullie goede herinneringen aan hebben.
 • Plan een romantisch diner. Quality time is belangrijk, dus maak daar tijd voor. Ga samen uit eten in een net iets te chique restaurant. Vier het leven samen en vier het aankomende nieuwe leven.
 • Ga samen hiken in de natuur. Je kan met je kinderen later ook gaan wandelen, maar de eerste jaren zal dit toch beperkt zijn. Als je hier van houdt, dan kan je hier het beste nu nog gebruik van maken.

De weg naar het vaderschap is een spannende en uitdagende periode. Met deze tips ben je goed voorbereid om deze bijzondere tijd te beleven. Heb je zelf meer tips over het vaderschap? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.